tisdag 31 mars 2009

Det har virkats en del på sistone...

...lite varstans. På juntan, T-banan, bussen, bilen, BVC, Svandammsparken, restauranger - ja lite där jag har varit helt enkelt. Det var så kul att virka denna solhatt så även med en tunn virknål gick det ganska fort. Mönstret kommer från Drops och hittas här.

Iris fick även en matchande napphållare.

Och eftersom napphållare går så fort att göra fick hon en i mina favoritfärger också.

Nu har våren kommit till Kransen. Det innebär att jag börjar jobba imorgon och lämnar över stafettpinnen hemma till barnens pappa. Vi får väl se hur mycket man orkar skapa på kvällar och helger. Mycket hoppas jag men ska jag vara realistisk blir det nog lite längre mellan inläggen.

lördag 28 mars 2009

Muddisar med attityd

En kompis har beställt dessa brallor med matchande dregglis. Jag hade först lite svårt att hitta det perfekta tyget, men till slut hittade jag det på Ohlssons tyger. Muddväven kommer från Bibbis. Fickorna har jag sytt i dubbel trikå som jag vändsytt och satt röda kantband på. Mönstret är mitt vanliga Iris-byxmönster.

Jag blev riktigt nöjd med resultatet och tror att jag måste springa till Ohlssons snarast och köpa mer tyg så att mina barn också kan få såna coola punkiga byxor.

Det kan dock hända att dessa är alldeles för stora för den som ska få dem. I så fall behåller jag dem till Iris och syr ett par nya i mindre storlek.

Iris fick i alla fall agera modell, och linslus som hon är hade hon ingenting alls emot det.

Mer dregglisar åt barnen

De förra dregglisarna jag sydde gick åt alla på samma dag så jag har gjort ett gäng till och precis som i förra laddningen är de med plastad frotté på baksidan.

Från vänster till höger, överst först:
  • grå trikå med rosamönstrad vävd bomull upptill
  • röd/vit-randig jogging
  • grön/vit elefanttrikå med orange kantband
  • svart trikå, rött kantband
  • hundmönstrad trikå, jeansfärgat kantband
  • vit trikå, cerise kantband
  • orange mönstrad vävd bomull, svarta kantband (min favorit) (såld)
  • svart trikå, vita kantband (såld)
  • grön/vit elefanttrikå, vita kantband (såld)
  • vit trikå, orange kantband (såld)

Det går så klart att önska vilka färgkombinationer man vill.

onsdag 25 mars 2009

Coolingar

Jag bjuder på en livebild av stans coolaste bebisar, Didrik och Iris, iklädda baggy luvor.

måndag 23 mars 2009

Sjupack mössor

Idag var dagis stängt så jag hade planerat in en mysig (vår)dag med Julius (och Iris så klart). Dagen började mycket märkligt med att det var massor av snö ute - igen. Vilken tur att jag sytt en hel hög nya mössor.


Låt mig presentera dem. Det är två stycken helvita mössor som senare ska få ett tryck från Saltaste Bönan. De två randiga är två bebismössor som mest gjordes för att testa storlek, men som garanterat kommer att komma till användning.

Den här gjordes för att Julius alltid vill låna min randiga mössa. Lika bra att han fick välja tyg själv.


De här mössorna, som mest av alla är Rumba-mössor, är gjorda till far och son. Inte för att jag gillar den typen av matchning utan för att vi först bestämde hur Julius mössa skulle se ut och sen ville Jacob ha en likadan.





Julius valde vilken mössa han skulle ha idag och så gick vi iväg till Spårvägsmuseet och det var en hit. Så här ser förstavalsmössan ut i dagsljus:

lördag 21 mars 2009

Bara till mig

Ikväll har jag vardagsrummet/köket för mig själv. Sambon är ute och barnen sover. Så klart att jag passar på att sy!

Första projektet blev att göra klart en kjol till mig själv. Tyget är det älskade från Åhléns. Mudden (från Tygverket) är färgstarkt cerise, vilket inte riktigt framgår av bilden.


Men någon livebild i den här kjolen blir det inte på ett tag. I en sån här kjol ska man ha bruna ben.

Nu ska jag klippa lite till nya beställningar som jag fått så att jag kan sy dem imorgon när jag har ännu en ensamkväll.

fredag 20 mars 2009

Jag har stulit...

Jag har tvekat över om jag ska göra det här inlägget eller inte. Detta är nämligen lite mer än bara inspiration. Men jag kommer inte att massproducera och sälja utan bara använda för eget bruk så det kanske är en förmildrande omständighet?


Så här ser orginalet ut: tryck här.


Och så här blev min version av resestolen:

Den har legat i garderoben halvfärdig länge, men igår fick jag tummarna ur och satte fast remmarna. Nu har jag en extra stol när det kommer barnbesök och en liten och smidig stol att ta med på uteserveringarna i sommar.

Tyget är svart och röd vävd bomull som jag haft hemma i evigheter, långt innan jag började sy på allvar. Som remmar har jag använt spännband. Det känns säkert.

(Så roligt att om man jämför orginalbilden med min bild så gör Iris till och med likadant med händerna)

tisdag 17 mars 2009

Här ska dregglas

Jag har sytt ett gäng dreggellappar. Det var ganska kul att för en gångs skull sy många av samma och testa olika färgkombinationer. Några av de här dreggellapparna är beställda, förhoppningsvis får jag alla sålda, för Iris dregglar inte.

Modellen är utan "häng" den här gången och baksidan av plastad frotté. Framsidorna är olika, mest trikå men även någon i velour och vävd bomull.

Färgkombinationer från vänster till höger:

  • vit/brun (trikå)
  • svart/röd (trikå)
  • röd/orange/svart randig (trikå)
  • gul/blå/grön/vit mönstrad (vävd bomull)
  • svart/vit (trikå)
  • vit/turkos (trikå)
  • grå/orange (velour)
  • grå/rosa (trikå)
  • turkos/röd (velour)
  • vit/röd randig (trikå)

söndag 15 mars 2009

Det blir sällan som jag tänkt mig men det blir oftast bra ändå

Jag har fått en beställning som jag hade tänkt börja på ikväll. Men som vanligt gjorde jag något annat. Ett litet kit till mig själv bestående av tunn mössa och handledsvärmare. Inte så mycket att orda om. Mössan i storlek 74/80 (!) från Babycool, passar alldeles utmärkt till mitt normalstora vuxenhuvud. Handledsvärmare enligt Snoddas superpedagogiska beskrivning. Trikån känns igen från tidigare inlägg och är köpt på Tradera.

fredag 13 mars 2009

En kjol, en kjol, en liten liten kjol

Är det nån mer än vi som gillar Höjdarna? Jag och Julius sjunger melodin till frysinslagen hela tiden med olika varianter och Iris skrattar varje gång. Därav titeln på detta inlägg. Ni får tänka er dansande snögubbar till.

I alla fall: jag har inte sytt mycket den senaste veckan men här kommer i alla fall den lilla kjolen till Iris. Modellen är samma som E fick och som man kan se här. Fast eftersom Iris kryper är själva kjolen kortkort och så har den en lång mudd upptill.

Tyget är en favorit från Åhlens och mudden har jag köpt på Tradera. Den är mer ribbad än andra jag brukar använda så jag har inte gillat den förut, men till det här passade den perfekt.

Hoppas att det blir vår snart så att man slipper ta kort med blixt på dagtid.


Hejdå!

lördag 7 mars 2009

Hemliga presenten överlämnad

Igår fyllde min systerdotter 1 år och idag var det stort kalas. På önskelistan stod bland annat sommarkläder i storlek 86 och mysiga kuddar till hennes nya rum. Just det, bollar också. Julius köpte en boll och jag sydde så klart.

Present nummer 1 var en omlottunika i ett bäckoböljaliknande material i vitt med cerise-rosa ränder från Dollys tyger och med turkosa kantband. I skrivande stund vet jag ännu inte om den passar, men jag hoppas det och i annat fall kan Iris ta den så syr jag något nytt. Om den passar hoppas jag på en livebild vid ett senare tillfälle.

Modellen kommer från Gynters "Sy till barnen" precis som Iris tunika. Den var riktigt rolig att sy och går att göra i massor av olika varianter så jag kommer säkert att sy fler.

Present nummer två blev en kudde med hennes namn på. Röd framsida är ett tyg som jag haft i evigheter och inte kommer ihåg var det kommer ifrån. Vitt joggingtyg till bokstäver köpt på Tradera och turkosa passpoalband som omringar bokstäverna kommer från Bibbis. Jag fick det sista i den färgen!

Baksidans tyg kommer från Ikea. Blomman passade perfekt i storlek. Kuddens fodral är stängt med kardborreband så att man enkelt ska kunna tvätta.

Nu blir det nog inga uppdateringar på ett tag. Jag befinner mig nämligen i mitt föräldrahem och kommer inte hem till symaskinen förrän i mitten av nästa vecka.

onsdag 4 mars 2009

Det var inte meningen...

Nu är jag klar med de hemliga presenterna, men jag kan inte lägga ut dem förrän tidigast på lördag efter 1-årskalaset vi ska på då (om Julius hinner bli frisk). Så var det inte meningen att jag skulle sy nåt mer den här veckan. Men så blev jag sugen på att göra den här till Iris:

Det är en omlottblus efter mönster från Gynters "Sy till barnen", fast förminskad eftersom minsta mönstret var storlek 84. Egentligen är inte tyget alls min stil, men jag tycker att det blev bra med de svarta kanterna. Tyget kommer från Ikea. Det fattas fortfarande en knapp att sätta ihop den med, men jag har för mig att det finns fina knappar i mammas skrivbordslåda och jag ska ju förhoppningsvis till henne i helgen. Den färdiga blusen får visas med en livebild sen.

När den var klar kom jag på att Iris inte har något att ha till så jag tänkte sy en kjol. Hon har ju inte fått någon egen ännu. När jag letade bland mina tyger hittade jag ett par kasserade manchesterbyxor i storlek 86 som Julius haft. De var helt klart förbrukade efter att 4 barn slitit dem väl och jag hade klippt en bit till gitarren. Varför inte förvandla dem till en minikjol? tänkte jag.

Jag sydde på en mudd upptill och en volang nertill och så här blev resultatet:

söndag 1 mars 2009

Snart är det vår

Okej okej, det är 10 minusgrader ute och kanske inte direkt vårkänsla. Men de här kjolarna känns ändå våriga.

Varje gång vi har besök har vi lånat extrasängar av familjen S. Till sist sa de att vi kunde behålla dem. Som tack ska deras döttrar E och R få var sin kjol. Det vet de inte ännu, men eftersom jag inte tror att de följer bloggen vågar jag ändå lägga ut dem.

Den här är till storasyster E i storlek 116. Tyg från Åhlens och mudd från Tygverket. Mudden är egentligen klarturkos och blev lite konstig på bilden. Mönstret är eget, men baserat på Ottobre Design nr 1 2009.


Den här är till lillasyster R i storlek 86/92 och här har jag följt mönstret lite mer, med volang och fickor. R får också en matchande napphållare som jag råkade ha hemma. Tyget kommer från Ikea och mudden från Bibbis.