söndag 26 april 2009

Medelhavet på vår balkong

Vi bor på ett charterhotell. Det känns i alla fall så på sommaren när alla mer eller mindre bor på sina balkonger i vårt hus. Dessutom har vi faktiskt en pool på innegården, vilket känns väldigt mycket som Mallis eller nåt. Vad kan då vara mer rätt än en Medelhavsinspirerad balkong?

Igår invigdes det nya balkongbordet, med öl och saft. Bordet har min sambo designat och tillverkat. Svetsningen fick han hjälp med men resten har han gjort själv och jag är full av beundran.

Nu är bara frågan hur vi ska piffa med växter så att hela familjen kan vara där. Det känns inte helt säkert att lämna Iris med varken olivträd eller citrusträd i golvhöjd...

lördag 25 april 2009

Vad gör jag för fel??

Varför kan jag inte kanta med muddväv? Vad gör jag för fel? Jag följer instruktioner i diverse mönstertidningar och -böcker, läser om hur andra sybloggare gör, provar, sprättar och provar igen, men det går inte!

Igår kväll sydde jag en sommarpyjamas till Julius och hals och ärmringning blev så här bubbliga:

Dra jag för mycket, för lite? Har jag för mycket tyg?

Enda gången jag blivit nöjd var med Iris punkpyjamas, men jag kommer inte ihåg hur jag gjorde. Sen gjorde jag Julius dinopyjamas och blev inte alls nöjd. Nu har den ändå blivit för kort och behövde förlängas med muddar så jag använde veckans syjunteträff till att sprätta bort de gamla muddkanterna. Istället för att göra om samma misstag sydde jag på mudd på vanligt sätt och det blev mycket bättre.

Här är några livebilder på de båda pyjamasarna, men linslusen Julius var den här gången mer intresserad av tv:n än av att bli plåtad.


måndag 20 april 2009

Psykedeliska tossor

För ett tag sen skrev jag om tyger som jag och Martina fick av en kompis. Rockabillyskjortan är ett alster av detta tyg. Det här är ett annat som ingick i donationen:

Av detta blev det ett par tossor till den generöse kompisens yngsta dotter.

Insidan är av trikå och själva tossorna är vadderade. Nu hoppas jag bara att de hinner få dem innan de är alldeles för varma, men ett bra tag till kan man använda dem.

söndag 19 april 2009

Rockabillyskjorta

Vi har varit på dop idag och alla Julius "kalas-skjortor" var för små. Så igår kväll blev det en skjorta i Rockabillystil. Det gick ganska bra och jag var faktiskt noga med att pressa sömmar och läsa beskrivningen. Okej okej, mönstret från Ottobre gjordes om. Den blev kortärmad istället för långärmad och med ett tillagt ok och jag struntade i knapphål och valde istället tryckknappar, men ändå!

22:30 igår kväll var jag nästan klar, då ville inte maskinen mer. Men skam den som ger sig, jag lyckades fixa maskinen och strax före midnatt var skjortan klar.

Julius tycker att han har fått en "man-skjorta" och vill nu gärna även ha en "man-kostym". Håller han på att bli stor eller??

Som klippt och skuren ur en Ellos-katalog...

...eller inte?

Nu ångrar jag att jag inte gjorde fickan också i grått, för med mönsterpassning syns den inte. Eller kanske med kantband på. Men det får bli på nästa skjorta. Jag är i alla fall mycket nöjd, förutom det.

PS. Bebisen som döptes hade på sig de här kläderna efter ceremonin. Kul att se kläderna på andra barn än mina egna!

torsdag 16 april 2009

Utmanad - i ordets rätta bemärkelse

Jag blev helt nervös när Daling utmanade mig i det som Retro Elephant startade och som kallats allt från "tips-och-trix" till "Tipsrundan". Utmaningen består i (och här citerar jag Retro Elephant):
Du som blir utmanad skall (denna text får kopieras):Tipsa om ett sömnadstillbehör, t.ex. tyger, saxar, snedslå, symaskiner, knappar, trådar, pressarfötter osv. Det kan vara något som är mycket prisvärt, bra kvalitet eller något hjälptillbehör som du tycker är väldigt bra samt varför. Man får också gärna berätta var man får tag på saken. Har du mer än en sak som du vill berätta om så går det givetvis bra.

Sen kan ytterligare (om du vill) dela med dig ett tips när det gäller sömnad, ett praktiskt tips. Det behöver inte vara något avancerat (med massa bilder), bara ett litet tips.När du svarat på frågorna så skall du skicka vidare utmaningen till 4 stycken nya personer med sömnad som hobby. Du skall meddela personen att du utmanat denne samt länka till personens blogg.

Min första tanke var: shit! vad ska jag tipsa om? Jag som bara är en nybörjare... Vad kan andra lära av mig? Jag som inte gör något "by the book". Men jag erkänner - det var en fånig och mesig tanke. Alla kör sitt race och jag är inte känd för att fega ur.

Jag är ingen materialare. Jag syr vid köksbordet på min Husqvarna 2000 modell 6430. I väntan på den där overlocken jag ska få råd med nån dag använder jag en "fuskoverlocksöm" som finns på maskinen och som är otroligt användbar.

Jag älskar min Prymtång, min tygsax och min sprättnål som egentligen är en knapphålssprätt (eller... att älska en sprättnål vore kanske FÖR bisarrt?) men dessa saker har andra redan tipsat om så mina tips får bli följande:

  1. Listor! Jag lider alldeles för ofta av kreativ stress. Jag vill göra så mycket, men hinner inte hälften och det snurrar i huvudet på mig vid alla tider på dygnet. För att kunna släppa det och ha ett normalt liv vid sidan om sömnaden skriver jag listor, massor av långa listor, och ritar, och associerar.

  2. Barn är fina i allt! Även om det man gör sällan blir exakt som man har tänkt sig eller man inte förstår beskrivningarna till mönster man följer så gör det inget. Förenkla och fastna inte, resultatet kan ändå bli bländande. Mönster behövs inte heller alltid. Lägg ett plagg du gillar på tyget och klipp runtom och sy ihop det. Funkar bättre ju yngre barnen är, men jag har även gjort det till mig själv.

  3. Återanvänd! Gamla kläder, gardiner och lakan kan bli superfina kläder och gamla handdukar bra stoppning till leksaksdjur, kuddar etc. Förläng livslängden på kläder utan att dölja det genom att sy in kontrasttyger som förlänger när benen blir för korta, sätt längre muddar, gör om till andra plagg etc. Blir som nya kläder igen.

  4. Rätt moment vid rätt tid på dygnet! Jag kan åtminstone inte sy när jag egentligen borde ligga och sova. Då blir det mer sprättade än sydda sömmar. Men jag ritar ofta mönster och klipper då så att jag nästa dag kan börja med det roliga direkt.

Slutligen vill jag ge cred till Retro Elephant som startat utmaningen eftersom jag själv har hittat otroligt många tips på de andra sybloggarna som jag kommer att ha stor nytta av. Min utmaning går vidare till: Saltaste Bönan, Martina Design, IA Nyckelpiga och Nusse. Hoppas att ni antar den.

onsdag 8 april 2009

Påskägg

Istället för godis i påskäggen till mina syskonbarn:
Till den äldste - hästtokige Hampus - en hästkudde. Tyget är retro från Tradera, baksidan är blårandig trikå - ifall man tröttnar på hästarna och vill ligga mjukare.

Till Emmi - dockkläder till kåldockan Kaj. Spökbyxor med matchande raglantröja. Svarta tyger från Dollys och oblekt mudd från Bibbis.

Iris kåldocka fick vara provdocka.

Och till minstingen Lisa ett par punkbrallor eftersom mamma Malin lämnade en kommentar på bloggen om att hon ville ha det. Den här gången fick de fickor på baksidan också. Iris fick ett likadant par när jag ändå höll på.

Nu blir det bloggpaus i några dagar eftersom jag ska ägna mig åt att äta ägg och träffa familjen.

Glad påsk!

söndag 5 april 2009

Helgen som gick

Det här var första helgen efter att jag börjat jobba så jag hade inga höga förhoppningar om att få något sytt. Men det blev en syrelaterad helg på många sätt ändå. På lördagen struntade jag och Saltaste Bönan i det fina vädret och åkte till Syfestivalen i Kista. Vi blev inte så himla imponerade men lite tyger fick vi med oss hem (från Mjuka Tyger och MG Tyger). Jag köpte dessa:

Det bästa var ändå att gå runt och prova maskiner... och drömma.

Lite har det blivit sytt ändå. En kollega såg far-son-matchningen av mössor och ville ha likadant med sin son. De sydde jag i lördagskväll.

Idag har jag städat min sygarderob, sytt i lite knappar och annat jox och fyllt på med några nya dregglisar.

torsdag 2 april 2009

Ett klurigt och nervöst tack

Jag och Martina Design fick massor av härliga gamla tyger av en vän. Som tack vill jag sy något åt hennes döttrar. Först ut blev storasyster 4 år.

Jag funderade länge för jag visste vilket som var mammans favorittyg (och det var ju egentligen henne jag ville tacka...) men var inte säker på att det skulle passa dotterns rosa period och lite konservativa smak. Lösningen blev en kjol (vet att dottern älskar kjolar) i mammans favvotyg med cerisa detaljer.

Framsida

...och baksida

Jag hoppas hoppas hoppas att båda kommer att gilla den - och att storleken passar.