söndag 30 augusti 2009

Indios de Barcelona

Länge länge har jag tänkt sy det här tältet, ända sedan jag såg det fina hemma hos juntakompisen. Men bara att åka och köpa tyg tog veckor och att göra det tog också emot. Fast jag vet inte varför för det var enkelt och blev populärt hos barnen. Och det blev mycket billigt. Billigaste enfärgade tyget på Ikea för 19 kronor metern plus bambupinnar från blomaffären. Total kostnad kanske 150 spänn.

Sidorna fick påsydda stjärnor. Det tog lite tid fast med spraylim gick det lätt.

Indiankläderna är från 60-talet och ganska slitna (men otroligt fina). De fick nya sömmar och nya gardinfransar. Hästen (även den från Ikea) har fått tömmar av ett måttband.

Inspiration till tältet kom från den här boken. Det är ett bra boktips. Enkla grejer som man kan göra själv eller tillsammans med barnen. Till jul tänker jag göra en borg av sockerbitar med Julius istället för pepparkakshus. Köp den eller låna den på biblan!

För örvigt har det hänt nåt med min kamera. Den var inte superbra förut men nu blir alla bilder gryniga och oskarpa även med bra ljus. Måste komma på nåt sätt att få råd att köpa en ny.

söndag 23 augusti 2009

Jag kunde inte låta bli (mera regnbågar)

Jag hade inte tänkt sy någonting alls till mina barn i det här tyget, men när jag sydde en beställning i det blev jag väldigt förtjust.

Iris fick ett par höstbrallor med långa muddar så att hon ska kunna ha dem länge, med mindre pös ju längre hon blir.



När jag ändå höll på sydde jag två par bebisbyxor också. Det är babyboom i min närhet så de kommer att gå åt snart.



Vad nu då? Ska du ta kort? Vänta bara då så ska jag sätta mig först.
Jaha, du ville ta på de andra byxorna? Inga problem - jag kan visa dem!

lördag 22 augusti 2009

Inte än men snart...

...är det höst. Lika bra att vara förberedd. Så när jag träffade dessa vänner igår fick de rumba-mössor.

Dottern till den ena kompisen fick också en mössa - här visad av Iris - och till den en matchande kjol som man kan se här.

Är det förresten nån som vet var man kan köpa det gröna tyget med prickar? Det är köpt hos MG Tyger men är nu slut hos dem.

fredag 21 augusti 2009

Fina gröna flickor

Idag fick jag ett fantastiskt mejl i min facebooklåda. Det visade sig att de gröna kläderna i förra inlägget blev uppskattade av flickorna. Den minsta av dem hade klänningen på sig tre dagar i rad på dagis och den stora hade sin tröja på första skoldagen. Det tar jag som ett gott betyg. Se själva så fina de är:

onsdag 19 augusti 2009

Grönt är skönt

En beställning till två systrar i storlekarna 128 och 110. Toppen är samma som jag gjort till mig själv tidigare (fast omgjord till storlek 128 med hjälp av en T-shirt i samma storlek) och klänningen är inspirerad av Ottobre design 2/05 som jag gjort om. Kläderna var klara för ett par veckor sen och överlämnades förra veckan. Efter det har systrarna varit bortresta så nu väntar jag med spänning på rapport om passform och om de blev uppskattade. Det fina gröna tyget finns det tyvärr bara en yttepyttebit kvar av.


onsdag 12 augusti 2009

Facebook-beställning

Via Facebook har jag fått kontakt med en gammal klasskompis igen. Superkul. Hon såg mina alster och beställde ett par brallor till sin minste son. Jag fick fria händer och bestämde mig för ett clownaktigt velourtyg som jag köpte på symässan (kommer inte ihåg från vilken butik). Velour känns mysigt till hösten då kan man behöva ett par färgglada byxor som kontrast till alla murriga färger.


Så här fin blev han
Och så här såg Iris ut i samma bralla. Hon måste nog få ett eget par

Min nya namnlapp
Bralla utan modell i. Mitt vanliga mönster, fast jag har gjort dem något lägre i midjan än tidigare.
PS. Det här är mitt 100:e inlägg!

måndag 10 augusti 2009

Jag har inget att ta på mig imorgon - äsch, jag syr en kjol till

Nu kanske inte kjolar är det som saknas mest i min garderob, men de tillfredsställer min synödighet på ett bra sätt (jag kan tänka på annat när jag gör dem) och de är bra för att testa nya saker, i det här fallet dessa fickor. Nu borde jag ha lite sy-kjol-förbud så att jag fyller på min garderob där det behövs.

Det var helt omöjligt att ta en bild på sig själv i kjolen, men den är vidare än mina andra kjolar och står ut på ett sätt som jag gillar.

I överkanten av fickorna är det resår fastsydd och de är kantade med turkost kantband innan de är fastsydda.

Blixten slår rätt hårt mot tyget trots många försök att få till bra bilder, men tyget är svart och inte grått.

tisdag 4 augusti 2009

15 gastar på död mans kista, ho ho ho och en flaska med rom

Efter en dag vid havet och sen ett eftermiddagsdopp i poolen hemma var alla i familjen rejält matta ikväll. Julius hade lite energi kvar när han fick på nya tröjan och hotade hela familjen med fängelsehålan om vi inte avslöjade var skatten var.

Fast kort därefter kroknade även den tuffaste sjörövare.

Det ser lite ut som om Julius huvud sitter ovanpå masten. Detta är helt oavsiktligt och i vissa fotolägen kanske inte helt lyckat, men man tänker inte på det i verkligheten. :)

måndag 3 augusti 2009

Aj aj, kapten!

När jag fick hem detta superfina tyg som Johanna Ahlard gjort för Mjuka Tyger bestämde Julius att det var till honom och att det skulle bli en skjorta. Nu är det ju inte ett skjorttyg så jag övertalade honom att det skulle bli en tröja istället och kanske en kudde. Det gick bra. På bilden nedan väljer han vilka delar av tyget som ska vara med på tröjan. Under tiden jag sydde tröjan stod han bredvid och tittade och ritade en teckning av tyget (fast med mer blod och andra dramatiska detaljer). Han mätte på tyget med sin linjal "Mhm hundra meter" och gjorde en fin ritning över hur tröjan skulle se ut. Teckningarna fick jag tyvärr ingen bild på.


Innan han somnade hann vi med en provning och han var mycket nöjd. Jag lovade att tröjan kommer att vara klar när han vaknar i morgon bitti. Tyvärr har min symaskin börjat krångla. Den syr precis samma sömmar som innan men låter som en asfaltsskrapa samtidigt trots att jag rengjort den grundligt, bytt nålar och gett den så mycket kärlek man kan ge till en maskin. Eftersom vi har öppen planlösning och jag inte sviker mitt löfte så fick sambon se på tv med hörlurar och jag funderade allvarligt på att hämta hörselkåpor till mig själv. Men till slut blev tröjan klar. Enklast möjliga grundmönster från Elsebeth Gynthers "Sy barnens kläder själv". Anledningen till att jag valde det var att jag ville få med så mycket som möjligt av motivet utan att behöva klippa för mycket i tyget.

För tredje gången provade jag att kanta med muddväv och det blev bättre än tidigare gånger, men helt nöjd är jag fortfarande inte. Jag får fortsätta att öva helt enkelt.

När tröjan var klar skruvade jag isär maskinen igen och rengjorde med tops, tandpetare och diverse småborstar för att få varenda liten del av maskinen dammfri, och faktiskt lät den bättre sen så nu kanske jag kan använda den ett tag till.