onsdag 30 december 2009

Rosa!

Jag är inte så förtjust i rosa, oavsett kön, men ibland måste man testa det man inte brukar och se hur det blir. Ganska bra tyckte jag - fast det är ju mörkare än rosa rosa så klart.
Det blev klänningar till Iris och kusinen med virkade detaljer. Iris fick ett utropstecken för att det säger allt om hur hon är nu för tiden och kusinen en virkad ficka på magen där hon kan spara mackor, tjuvade saker från syskonens rum och andra skatter.



Jag har länge tänkt sy plagg med virkade detaljer och har många fler planer i huvudet. Jag har sett andra bloggare som gjort virkade applikationer, bland annat Mustafa (vars blogg tyvärr är nedlagd, eller?), Kånkarong och Prettoflamingos. Inspiration kommer även från större kedjor som Molo och Katvig och det fanns ett mönster på en kappa med virkade fickor för ett tag sen i Allt om Handarbete.

onsdag 23 december 2009

Fladdermusklädsel

Det skulle kunna vara fem år sedan den här stolen fick ny klädsel. Långt före Rumba de Kransen och alltså obloggad. Men det blev inte bra. Av rädsla för att klippa för tajt blev klädseln för stor och det gick inte att sitta i den utan att få blåmärken på låren. Den har varit gömd under högvis med kläder i alla år. Men nu: det tog cirka 30 minuter att göra om det så nu funkar den även som sittmöbel.

Julius och Iris poserar villigt och jag misstänker att det mest är de som kommer att sitta i den. För visst är fladdermusstolar estetiska men inte särskilt bekväma om man är mer än tre äpplen hög. Man får ju liksom inget stöd för nacken i dem. Det kan vara därför det tog så lång stund att fixa till den.

Och just det. I morgon är det ju julafton. Så GOD JUL alla som läser det här!

söndag 20 december 2009

Lagom julpyssel

Julstrumpor till barnen så att Tomten vet var han ska lägga paketen på morgonen.

Väldigt enkelt: resttyger, rita strumpa på fri hand, zickzacka kanterna och sy ihop. Kanta med kantband och gör en ögla att hänga dem i. Man kan så klart vara ambitiös med mellanlägg och applikation men less is more och i förhållande till hur mycket dessa strumpor (eller "puuba" som Iris säger) ska användas tycker jag att de blev ganska fina.

onsdag 16 december 2009

Längtar ut till snön

De här mössorna längtar ut i snön. De ligger i fönstret och trånar.

Iris längtade också tillbaka ut i snön i går kväll. Jag och Julius satt och tittade på julkalendern när vi kom på att det var alldelels tyst, vad gjorde Iris?
Hon försökte i smyg klä på sig utanpå nattlinnet. Fuskpolo på och fleecebyxor som mössa - varför inte? Tyvärr hjälpte det inte och minuten efter blev hon ilsken som få... men idag väntar pulkabacken efter dagis!

söndag 13 december 2009

Enahanda?

Dessa handledsvärmare är för två händer, men visst kan det bli lite enahanda att göra dem. Särskilt med tanke på att dessa inte ens är alla jag tillverkat den här helgen. I vanliga fall tycker jag att det är trist att massproducera, men när jag har mycket annat att tänka på är det ganska skönt med söm efter söm utan att tänka så mycket på det.

Några av dessa ska ges bort i morgon och andra lite senare. De flesta har hål för tummen, någon är fodrad med fleece, men alla är gjorda med inspiration och tutorial från Snoddas.

fredag 11 december 2009

Äntligen är Klas Knas här

När jag köpte boken Virka amigurimi beställde Julius den blå kaninen. Det har tagit låång tid att göra klart den men nu så. Jag valde virkade ögon istället för köpta ögon, mest för att få den klar, men också för att jag gillar det.

Idag på eftermiddagen fick Julius äntligen sin kanin - en blick på den och den fick heta Klas Knas. Jag vet inte om det var för att vi har en Claes i familjen och om han är särskilt knasig men nu är det i alla fall bestämt.

Fast tydligen är han fortfarande inte klar:
- Men mamma, du har ju glömt att sätta dit nosen och munnen!
Så nu får jag väl göra det också.

torsdag 10 december 2009

måndag 7 december 2009

Prickigt

När man är en stor tjej kan man få sova i nattlinne. Mönstret till detta kommer från Ottobre nr. 6/09, fast mycket förkortat eftersom 92 var minsta storleken. Jag skippade också en hel del ur beskrivningen eftersom jag inte har någon overlock och använde bara mönsterdelarna. Iris kände igen tyget från sina tajts och favoritmössa och blev jätteglad.


Sen måste jag skryta lite med min sagolika tur. För tredje gången har jag vunnit en tävling av en fantastisk sybloggare. Först vann jag ett plagg av Kinoko som kan ses här. Och sen vann jag tyger av Aleisa, som jag för övrigt även fått en superfin tunika av. Och nu en tävling hos Polkadott! Jag fick välja tyg men gav henne fria händer eftersom hon har så god smak. Min enda önskan var att få med pil-i-hjärtat-applikationen och den toppades av en cowboy. Jag är överlycklig!

Tyvärr var Iris inte den mest samarbetsvilliga modellen vid det här tillfället, men man kan i alla fall se lite av hur klänningen sitter på. Hon klappade sig nöjt på hjärtat på magen, men schaletten fick jag absolut inte på henne i dag. I morgon kan det hända att hon själv hämtar den för att sätta på den. Tack tack snälla för den fina vinsten!

lördag 5 december 2009

Rapport från mössbloggen

Nu var det ett tag sen det gjordes några inlägg på den här bloggen. En bäckeninflammation blev till diskbråck och maskinen stod orörd ett tag. Kanske onödigt länge för jag tappade helt farten. Virkade lite men har inte ens orkat sy ihop det så nu har det blivit till nya ufon. Men lite har det blivit gjort och nu tror jag att jag har börjat bli lite inspirerad igen att sy korta stunder när ryggen tillåter det.

Fast först måste jag visa de fina paketkalendrarna som barnens mormor har gjort. (Rättelse: som barnens moster och mormor har broderat!) För Iris var det premiär i år, Julius har haft sin lite längre. Min tanke från början i år var att många av paketen skulle innehålla hemmaknåpade saker, men eftersom ishiasnerven satte P för det blev det inte så många.

Men några blev det i alla fall. Den första har jag redan visat, men så här ser den ut på min mösstokiga dotter.

Och till sist en liten beställning på fler mössor och det verkar inte som om mössbeställningarna tar slut heller. De rasar in och det är jättekul, fast jag ska nog sticka emellan med lite annat också så att det inte blir för enformigt.