torsdag 16 april 2009

Utmanad - i ordets rätta bemärkelse

Jag blev helt nervös när Daling utmanade mig i det som Retro Elephant startade och som kallats allt från "tips-och-trix" till "Tipsrundan". Utmaningen består i (och här citerar jag Retro Elephant):
Du som blir utmanad skall (denna text får kopieras):Tipsa om ett sömnadstillbehör, t.ex. tyger, saxar, snedslå, symaskiner, knappar, trådar, pressarfötter osv. Det kan vara något som är mycket prisvärt, bra kvalitet eller något hjälptillbehör som du tycker är väldigt bra samt varför. Man får också gärna berätta var man får tag på saken. Har du mer än en sak som du vill berätta om så går det givetvis bra.

Sen kan ytterligare (om du vill) dela med dig ett tips när det gäller sömnad, ett praktiskt tips. Det behöver inte vara något avancerat (med massa bilder), bara ett litet tips.När du svarat på frågorna så skall du skicka vidare utmaningen till 4 stycken nya personer med sömnad som hobby. Du skall meddela personen att du utmanat denne samt länka till personens blogg.

Min första tanke var: shit! vad ska jag tipsa om? Jag som bara är en nybörjare... Vad kan andra lära av mig? Jag som inte gör något "by the book". Men jag erkänner - det var en fånig och mesig tanke. Alla kör sitt race och jag är inte känd för att fega ur.

Jag är ingen materialare. Jag syr vid köksbordet på min Husqvarna 2000 modell 6430. I väntan på den där overlocken jag ska få råd med nån dag använder jag en "fuskoverlocksöm" som finns på maskinen och som är otroligt användbar.

Jag älskar min Prymtång, min tygsax och min sprättnål som egentligen är en knapphålssprätt (eller... att älska en sprättnål vore kanske FÖR bisarrt?) men dessa saker har andra redan tipsat om så mina tips får bli följande:

  1. Listor! Jag lider alldeles för ofta av kreativ stress. Jag vill göra så mycket, men hinner inte hälften och det snurrar i huvudet på mig vid alla tider på dygnet. För att kunna släppa det och ha ett normalt liv vid sidan om sömnaden skriver jag listor, massor av långa listor, och ritar, och associerar.

  2. Barn är fina i allt! Även om det man gör sällan blir exakt som man har tänkt sig eller man inte förstår beskrivningarna till mönster man följer så gör det inget. Förenkla och fastna inte, resultatet kan ändå bli bländande. Mönster behövs inte heller alltid. Lägg ett plagg du gillar på tyget och klipp runtom och sy ihop det. Funkar bättre ju yngre barnen är, men jag har även gjort det till mig själv.

  3. Återanvänd! Gamla kläder, gardiner och lakan kan bli superfina kläder och gamla handdukar bra stoppning till leksaksdjur, kuddar etc. Förläng livslängden på kläder utan att dölja det genom att sy in kontrasttyger som förlänger när benen blir för korta, sätt längre muddar, gör om till andra plagg etc. Blir som nya kläder igen.

  4. Rätt moment vid rätt tid på dygnet! Jag kan åtminstone inte sy när jag egentligen borde ligga och sova. Då blir det mer sprättade än sydda sömmar. Men jag ritar ofta mönster och klipper då så att jag nästa dag kan börja med det roliga direkt.

Slutligen vill jag ge cred till Retro Elephant som startat utmaningen eftersom jag själv har hittat otroligt många tips på de andra sybloggarna som jag kommer att ha stor nytta av. Min utmaning går vidare till: Saltaste Bönan, Martina Design, IA Nyckelpiga och Nusse. Hoppas att ni antar den.

8 kommentarer:

h sa...

Jag tänker...

Bobo sa...

...alltså är du?

Martina sa...

Shit vilka bra tips! Hmmm, jag förmodar att man inte kommer undan denna utmaningen utan att typ byta namn och land.

Bobo sa...

Jag funderade också på att emigrera, men det kändes krångligare.

anna sa...

Bra tips!

Daling sa...

hahaha, du e INGEN nybörjare, det ser man ju!

bra tips!

h sa...

Nu har jag äntligen svarat. Snabbare än Martina iallafall, men lyckades inte hitta någon att utmana när jag surfade runt...

Retro Elephant sa...

Roligt att du hängt med på utmaningen, fina tips!

//Lina